Grondbeginselen
Zonder radioserver zou je moeten streamen vanaf jouw PC naar alle luisteraars, dan heb je veel bandbreedte en CPU nodig. Dit was het oude ShoutCast principe, en dat haperde behoorlijk. Gelukkig kent de Linux wereld het zeer snelle en stabiele IceCast 2, waar zelfs de NPO gebruik van maakt voor hun radio-streaming.

Radio maken gaat als volgt: je geluidskaart beschikt over een 'listening'-device, genaamd "Stereo Mix". Dit is een poort die verbonden is met al het geluid dat je computer produceert door elkaar heen. Als deze functioneert nemen we de "streamer" EdCast. Deze streamer neemt het geluid dat via Stereo Mix binnenkomt, en converteert dit naar een bepaald formaat (voor LSR is dit 128kbps MP3), daarna zendt het dit signaal via TCP/IP Internet naar de "IceCast 2 Server". IceCast2 dient dan als server waar mensen op kunnen verbinden met hun favoriete muziekspeler (zoals WinAmp of Media Player), TuneIn of Calimero via de website, en geeft elke luisteraar het signaal dat via EdCast binnenkomt.

LSR beschikt momenteel over een SSD VPS (TransIP BladeVPS 4) op 1gbit upstream, dit betekent dat er 1gbps/128kbps = 8192 luisteraars kunnen verbinden. LSR mag 5TB/maand spoelen, dit betekent dat er 5TB/(16KB*3600)=5TB/56,25MB = 93207 uren/luisteraars/maand radio gespoeld mag worden. Je ziet dat we wel even vooruit kunnen!

EdCast Streamer
Download EdCast!

Na installatie zien we dit scherm (zonder de encoder en misschien andere waardes).

Peak meter

De peakmeter geeft het volume aan van het signaal dat wordt gestreamed naar de IceCast2 server. De maximum uitslag moet ongeveer zo zijn als in het voorbeeld hier gegeven. Mocht de peak meter op 'Off' staan, klik dan op de zwarte balk om deze aan te zetten. Verder moet worden opgemerkt dat bij minder geluid of stiltes, de peakmeter zo snel en zo ver mogelijk moet terugvallen. Het is dus niet de bedoeling dat de peakmeter continu tegen het maximum uitslaat (denk aan de VU meters op oude stereo's).
Dit kun je bereiken door het invoersignaal van je geluidsbron zachter te zetten dan het uitgangssignaal.